Nye innlegg i Data

I dagens db.no kan man lese et innlegg fra informasjonsdirektøren i Gyldendal Norsk forlag, Bjarne Buset. Et innlegg om, eller forsvarstale for, kopisperre på e-bøker. Et stykke skrevet arbeid som ikke på noen måte får meg til å sifte mening angående slike teknologier. De er og vil alltid bli fordyrende for forbuker samtidig som de vanskeliggjør en kjøpers bruk av slikt materiale. Det er til syvende og siste kjøpers mulighet for fri bruk slikt materiale som bør, og etter min mening skal, være retningsgivende.
Argumentene for behovet av og tilnærmingen til slik teknologi har stort sett har vært kokt på samme suppe siden utfordringen oppstod. Og alle typer kopisperrer har relativt kjapt blitt brutt og gjort om til meningsløs pengebruk.

Skal piratkopiering reduseres, kan ikke utraderes, må man se på andre midler og tilnærminger. Kopisperrer provoserer og fører dermed til økt piratkopiering. Slikt materiale er billig, les gratis, og ikke minst lett tilgjengelig. Hadde tilgjengeligheten vært like god for orginalt materiale samt at prisen hadde vært lavere, tror jeg også piratkopieringen hadde vært mindre. Tror jeg altså...

| | Kommentarer (0) | TrackBacks (0)

Nå har man, i likhet med en del andre, oppdaget og fått tilgang til Spotify. De nevnte personer har godt beskrevet hva Spotify er, så noe lengre utgreiing vil jeg ikke komme med. Bare slutte meg til hyllesten av denne tjenesten. Nå er det på tide å pakke bort (nesten) alle CD'ene.

| | Kommentarer (0) | TrackBacks (0)

Martin Bekkelund utfordrer og jeg svarer.

54% Geek

Created by OnePlusYou

Litt over halvparten av mitt legme/min person kan altså betegnes som Geek. Kanskje nok til å forsvare en tur over dammen for å treffe likesinnede.

| | Kommentarer (0) | TrackBacks (0)

Siden jeg begynte å blogge, har jeg benyttet meg av Movabletype, heretter referert til som MT, som CMS.
Husker ikke første versjonsnummeret i farten, tror det var 2.et-eller-annet, men nå, en rekke oppdateringer senere, kjører denne bloggen på versjon 4.1.

Klok av skade hadde jeg tatt backup av all viktig data på serveren før oppdateringen begynte. Dette viste seg, for en gangs skyld, å være unødvendig. Selve kopieringen av systemtet gikk bra. Installeringsscriptet kjørte uten feil og databasen ble manipulert og oppdatert uten tap av en eneste bit eller byte. Strålende!

Så begynte arbeidet med å endre design og språk på sidene. MT kan sees på som et enkelt programmeringsspråk. Du kan benytte en mengde tags for å hente og presentere informasjon fra systemets database. Disse tagsene lagres i noe MT kaller templates. Når du har laget et innlegg og ønsker å presenetere dette, går MT gjennom en rekke templates samt deres tags og man ender opp med filer som kan tolkes av nettlesere, HTML-sider. Hos meg vil publisering av et innlegg blant annet føre til at MT går gjennom templates for min forside, for nye innlegg og templates for hvordan arkivet skal se ut. Ved å inkludere templates i hverandre, sørger man for å kutte ned på mengde kode som skrives flere ganger. Endringer blir enkelt da man kun trenger å endre kodene i en templates for å endre utseende eller informasjon på flere sider.

Dette gjør at MT er et system som gjør det mulig å få ens blogg til å se ut akkurat som en vil. Men veien dit begynner å bli lang og kronglete. Standardinstallsjon av MT inneholder en rekke templates. Det er kjekt med tanke på poenget ovenfor, men når man skal endre standardinstallsjons språk fran engelsk til norsk, krever det en del endringer. De engelske frasene er lett å identifisere i en template, men enkelte fraser, sånn som navn på type arkiv blant annet, ligger gjemt bak MTs tags. Disse er ikke alltid like lett å identifisere.

Når det gjelder designet, synes jeg personlig CSS-oppbygingen til MT er rotete og ikke alltid like lett å forstå. Men da MT har gjort det meget enkelt å endre på desginet ved å importere ferdigproduserte design, har jeg valgt å ikke endre opp på dette standardoppsettet. Og når det er enkelt å få litt personlig preg på nettstedet, gjør det valget enda lettere.

En ting som jeg synes er blitt unødvendig vanskelig er lagring av innlegg. I tidligere versjoner av MT kunne man velge om innlegget skulle lagres som et utkast eller publiseres umiddelbart ved hjelp av to knapper under editeringsvinduet. Nå finnes kun en lagreknapp og slettknapp. Hva MT skal gjøre når du lagrer, bestemmes i bloggoppsettet. Innstillinger her gjelder alle innlegg som skrives. Så nå har jeg valgt å lagre alle innelgg som utkast, for så å publiserer etterpå. Unødvendig vanskelig. For meg i alle fall.

Nå da jeg har oppgradert MT, tror jeg at dette vil være mitt CMS en tid framover. Tiltross for de nevnte og unevnte negative sidene. Men om jeg en gang oppretter en ny blogg, vil valget falle på et enklere system. Som for eksempel Wordpress.

Om jeg kommer på andre momemter med dette CMSet, vil det nok finne sin vei til disse sidene...

| | Kommentarer (0) | TrackBacks (0)

Lasse G. Dahl skriver om sikkerheten til ulike operativsystemer. Kort fortalt hvilke operativsystem som raskest blir kompromittert av en hacker.

I en av kommentarene blir, etter min mening, det svakeste leddet i datasikkerhet nevnt - brukeren. Uansett hvilke programmer man har installert for å hindre at uvedkommende får tilgang til sin datamaskin eller hindre installasjon av skadelige programmer, nytter ingenting om brukeren som styrer disse programmene ikke har et snev av basiskunnskap om sikkerhet.

Senest i dag fikk jeg en privat melding via MSN som kun inneholdt en link. Linken antyder at vedkommende som har sendt meg meldingen ønsker at jeg skal se noen bilder. Om man trykker på denne linken, kommer man til en side hvor brukerinformasjon for innlogging på MSN må oppgies. Hva som skjer etter det blir for meg bare spekulasjoner. Men en ting jeg er sikker på er at meldingen ikke ble tastet inn i MSN og sendt til meg av min venn...

Etter et søk på Internic, dukker et navn på et selskap opp. Dette navnet knyttes til en del andre sider som omhandler innlogginsinformasjon til blant annet MSN og myspace.com, og massekommunikasjon. Eller reklame om du vil.

Nå er ikke reklame skadelig. Om man ikke anser irritasjon som en helserisiko. Men linken kunne like gjerne ført til nedlasting og installasjon av et program om man ikke har en litt kritisk tilnærming til hva man gjør på nettet.

| | Kommentarer (0) | TrackBacks (0)

Da er løsningen på midt lille problem nevnt i forrige innlegg funnet. Ikke det manglende og engelskspråkelige designet, men ikke-fungerende permalinker.
Årsaken var en omstrukturering som jeg påbegynte for en tid tilbake på min mitt web-hotell, dreamhost.com, men som aldri ble ferdigstilt. Før nå.

Så, nå fungerer alt tilnærmet knirkefritt og jeg begynner å få en viss struktur på mine domener. Håper bare dette varer en stund...

| | Kommentarer (0) | TrackBacks (0)

Hmmm... Som vanlig går ikke oppgraderingen av movabletype 4 så smertefritt som først antatt. Litt usikker på hva årsaken til at permalinkene til innleggene ikke fungerer, men håper at en løsning kommer etterhvert. Eller det vil si, når jeg får tid vil det bli løst. Og som vanlig er nok årsaken av en slik karakter at man gremmes når den åpenbarer seg...

| | Kommentarer (0) | TrackBacks (0)

Joost er den nye måten å se TV. Hvertfall om man velger å tro hva utviklerene selv sier om dette produktet. Og ja, man har mye å velge mellom og mer vil det med sikkerhet komme.
Har ikke rukket å se så mye på noen av kanalene og deres programmer, men jeg antar det er mest tull og noe som er litt interessant. Akkurat som på kabel-TV.
Bildene streames i sann-tid og jeg har av den grunn oppleve litt lag, men ikke langt på nær så mye som jeg trodde.

Og for å dele det glade budskap, slik Google gjorde med Gmail, er man avhengig av invitasjon for å sett hva dette egentlig går ut på. Og siden jeg har sett, har jeg mulighet til å invitere. Lyst? Det jeg trenger er ett navn og en e-postadresse jeg kan sende til Joost og de vil overta stafettpinnen. Legg inn en kommentar eller send en e-post til rytmeboksen hos hotmail punktum com.

| | Kommentarer (3) | TrackBacks (0)

CTD

...eller crash to desktop som det heter på dataspråket. Dette er en bedriten hendelse som man av og sliter med å finne årsaken til. Man spiller for eksempel ett spill og er intenst opptatt med knerte fi i Battlefield 2142 da man plutselig finner seg selv stirrende inn i den velkjente og personlig tilpassede desktoppen til for eksempel Windows. Og man lurer naturligvis på hva i all verden det var som skjedde. Ingen feilmeldinger, verken fra spill eller Windows. Spillet har bare rett og slett blitt avsluttet uten noen tilsynelatende grunn.

I mitt tilfelle, med nevnte spill forøvrig, ble det prøvd med en rekke løsninger. Oppdatering av drivere til alt av hardware, defragmentering av harddisker og kontroll av minne for å utelukke noen feil der. Men det som hjalp var å slå av EAX og VoIP. Ingen crash to desktop etter det, nei.

| | Kommentarer (0) | TrackBacks (0)

Leste på Ellens blogg om Official Seal Generator. Ett nettsted hvor man kan lage sine egne segl. Dette måtte jeg naturligvis gjøre. Resultatet kan sees her :

seal.gif

Og takket være et verktøy hos Chami, har endelig jeg fått meg ett Favicon.

Fra Chami kommer også HTMLkit, editoren som er min favoritt for tekstbasert koding av nettsider. Dessverre har den inntil nylig kun vært å få til Windows, men nå er det lansert en versjon for Linux. Tjoho!!!

| | Kommentarer (0) | TrackBacks (0)

Kopiering og nedlasting av filmer og musikk er utbredt på internett. All kopiering som skjer i hjemmet er dog ikke synonymt med lovbrudd. I Norge er det under gitte forutsetninger tillatt å kopiere filmer, musikk og annet materiale som omfavnes av åndverksloven. Dette benytter jeg meg av ofte for å ta vare på filmer og musikk lagret på plater av en heller dårlig kvalitet for mange år siden. Jeg kan lovlig ta kopi av en musikk-CD om det ikke eksisterer en kopisperre på CDen. Jeg kan gjøre det samme om jeg må bryte kopisperren og kopiere musikken over til en annen CD for å kunne høre musikken i for eksempel bilens CD-spiller. Det er nok av eksempler på kopisperrer som har gjort at en CD kun fungerer med enkelte spillere.
Det er imidlertidig blitt vanskeligere å være lovlydig borger etterhvert som industrien har brukt millioner på å utvikle forskjellige kopisperrer. Innsatsen har vist seg relativt meningsløs da smarte hoder rundt omkring i verden har funnet metoder for å omgå de ulike kopisperrene uken etter de ble presentert. Dette har ført til at de med litt datakunnskap og tilgang til internett fortsatt kan ta sikkerhetskopier av sine favorittfilmer og musikk, dog muligens litt ulovlig. Men de kan som nevnt gjøre dette lovlig om det er nødvendig for å spille mediet av på en annen teknologisk identisk spiller.

Men hvor effektiv er egentlig kopisperrene?
Blu-ray og HD DVD er de kommende formater for film og media som trenger høy oppløsning og masse plass. Også her er det brukt millioner på kopisperrer som er overraskende enkel å omgå. Andre sperrer kan lett nøytraliseres med en liten strek tusj. Ekstremt billige metoder for å bryte kopisperrer til flere millioner.
En annen type teknologi førte til at Sony ble utskjelt, saksøkt og enkelte steder i verden måtte betale sine kunder en viss mengde dollar samt gi mulighet for å laste ned ett album gratis fra internett. En dyr afære for å unngå at noen tok kopi av sin egen plate.

Industriens innsats er meningsløs. Smarte hoder rundt omkring i verden finner en måte å omgå kopisperen på uken etter teknologien blir presentert. Og finner de en effektiv måte å sikre informasjonen på platen, viser det seg at den kun kan spilles av på ett knippe spillere. Og når systemer som iTunes står for fall håper jeg pengene industrien bruker benyttes til mer fornuftige og nyttige formål. For eksempel UNICEF, Røde kors eller Redd barna. Da hadde jeg nok kjøpt en ny CD når den gamle var utslitt istedenfor å ta en sikkerhetskopi.

| | Kommentarer (0) | TrackBacks (0)

Tyveri av båndbredde kan være mangt. Det er blant annet et tema i forbindelse med hotlinking av bilder. Dette er en meget utskjelt og upopulær form for lån av bildemateriale og båndbredde på internett hvor bildet ligger på en annen server enn siden det vises på. Kort fortalt.
Om serveren bildene ligger på drives av Apache, kan dette trikset brukes for å hindre slikt båndbreddetyveri.

En annen type er tyveri av Wi-Fi-, eller WLAN, båndbredde. Dette er noe som gjøres hver dag rundt om kring i hele verden og som kanskje ikke mange, private kunder i alle fall, tenker særlig mye over. Bare i mitt nabolag er det en rekke åpne nettverk som tilbyr både internett og tilgang til datamaskin(er) i det lokale nettet. Da tilgangen er trådløs, vil det være vanskelig å identifisere den eller de som utnytter slike åpne nett. I det ligger også muligheten for annonym surfing og trygg nedlasting av filmer, spill og annet kopibeskyttet materiale. I ett tett nabolag som mitt, kan dette absolutt utnyttes. Da er den potensielle faren for innbrudd på private maskiner ikke tatt med i betraktning. Her kommer sikkerhetsinstillingene i Windows i fokus. Og ikke minst de små grepene en Windowsbruker kan gjøre for å holde sikkerheten og programvaren oppdatert. Og et godt råd er å slå av fil- og printerdeling om det ikke er nødvendig.

Med alle trådløse routere skulle det fulgt med en liten lapp som på et forståelig språk tok opp noen sentrale punkter i sikkerhet rundt nevnte nettverk og hvordan man kunne sikre den routeren man har gått til innkjøp av. Gjerne en smørbrødsliste. Personlig sørger jeg for, i lett prioritert rekkefølge, følgende på routeren hjemme og hos de av min familie og venner som ønsker hjelp til oppsett av trådløst nett:


  • Kryptering

  • Endre administratorpassord. Gjerne også brukernavn på routeradministrator om mulig

  • Endre samt velge å ikke sende/broadcaste SSID

  • Slå av DHCP

Det viktigste punktet er kryptering. De andre kan utelates, men dette må gjennomføres om man ønsker en viss kontroll med hvem som har tilgang til internett via den trådløse forbindelsen.

I tillegg har jeg hjemme slått på MAC-filtrering. En sikkerhetsforanstaltning hvor nytten riktig nok er veldig omdiskutert, men den har vært på så lenge at jeg den innstillingen begynner å bli antikvarisk.

Muligheten for å gjennomføre punktene i min lille liste eksisterer i alle trådløse routere som kjøpes i dag. Listen er på ingen måte en garanti for at ikke noen vil kunne bryte seg inn på ett trådløst nettverk. Så lenge signalene svirrer rundt i luften og er tilgjengelig for alle, kan noen med rett kunnskap og nok tid komme seg inn på ens lokale nett. Men det tar litt lengre tid om man gjør disse enkle grepene. Og er ganske umulig om man i krypterinsrutinen bruker lange og tilfeldige passord som endres regelmessig. Da sikrer man at båndbredden, og all båndbredden, er tilgjengelig for de den er ment for. I tillegg minimerer risikoen for destruktiv adferd fra personer som ødelegger andres maskier og informasjon bare for at det er mulig.

På den andre siden ønsker noen at den trådløse tilkoblingen til internett som de kontrollerer skal være tilgjengelig for de som måtte ønske det. Mange kafèr, hoteller, privatpersoner og så videre tilbyr slik tilgang oftest gratis. Dette er ofte referert til som Hotspots. Det finnes til og med egne nettsider dedikert til lokalisering og publisering av lister over slik steder. Disse personene vet hva de gjør og utsetter seg selv for minimal risiko og mange er takknemlig for den tjenesten de tilbyr. Men ikke alle gir tilgang til hvem som helst.
En kvinnelig innehaver av en restaurant i Kanada som har ett slikt Hotspot, så seg kraftig lei på at en og sammen person hver dag benyttet seg av hennes og hennes kunders båndbredde uten å være i restauranten. Til slutt fikk hun ham tiltalt for tyveri av tjenester da trådløs tilgang til internett var en tjeneste forbehold hennes betalende kunder. Slettes ikke dumt, det. Saken er hentet fra It-avisen

Om man benytter seg av slike Hotspots, er det også her viktig med oppdatert programvare og operativsystem. I tillegg bør man tenke nøye gjennom hva man sender av informasjon over et slikt nett. Tilgang til nettbank og andre sensitive sider som krever brukernavn og passord er steder jeg ikke besøker fra tilfeldige Hotspots. Ikke bare på grunn av andre som benytter seg av samme Hotspot og som kanskje har uærlige hensikter, men også de som tilby slike Hotspot kan ha en skjult agenda. Alt kan loggføres. All informasjon som sendes kan lagres og aksesseres på et senere tidspunkt.

Hva koker det hele ned til? Damen i teksten over fikk anmeldt vedkommende grunnet tyveri av tjenester og ikke bredbånd. Er for eksempel alle åpne private nettverk tilgjengelig for hvem som helst nettopp fordi de er tilgjengelig og ikke kan kalles en tjeneste? Og eier man ett slikt nettverk, hvilke bevis finnes/trengs slik at en eventuell anklage kan flyttes fra eieren av nettet til en annonym og mest sannsynlig uidentifiserbar bruker nettet der tilkoblingen har vært brukt til ulovligheter?

I praksis er naturligvis alle tilgjengelig nettverk åpen for alle nettopp fordi de er tilgjengelige. Det er ikke mange bruk forbudt skilt jeg har sett. Og trafikken på disse er eieren av router og internettilgang sitt ansvar. Det sistnevnte lever i alle fall jeg etter - derfor er ikke min trådløse forbindelse tilgjenglig for hvem som helst.

| | Kommentarer (0) | TrackBacks (0)

Denne bloggen har i den siste tiden stort sett sirklet rundt TIL og deres eskepader i Tippeligaen. Om ikke dette innlegget hadde blitt skrevet, ville navnet på bloggen blitt vurdert endret fra Mine ting til Min ting i den nærmeste framtid...

Under panseret i denne bloggen sitter Movabletype. Jeg har ved flere anledninger sett på og lekt med tanken om å installere ett annet system, men har endt opp med å beholde MT hver gang. Selv om min flinke vev-vert, Dreamhost har WordPress så og si pre-installert og lett tilgjengelig.
En ting er at det er noe trygt med det man kjenner. En annen ting er at lysten og tiden til å sette seg inn i hvordan et annet system fungerer er minimal. Jeg bruker dette på ren hobbybasis og den kunnskapen jeg har om MT er mer enn tilstrekkelig til å tilfredstille de ønsker jeg har for et blogg-system.

Men det betyr ikke at modifikasjoner ikke vil skje.

Som nevnt tidligere i denne posten er fotball noe jeg har skrevet en del om. I den forbindelsen har mulighten til å forenkle innsetting av lenker til de ulike fotball-lagene vært sterkt ønsket. Og da jeg plutselig fikk litt tid til overs, har jeg valgt å gjøre noe med dette.

Etter litt søking på nettet fant jeg ut at Javasript, noe jeg ikke kan ett døyt om, var måten å få gjort dette unna på i en fei. Takket være en artikkelEat Drink Sleep Movalbe Type har jeg altså nå tilpasset MT slik at hjemmesiden til alle lagene i Tippeligaen, og de lag jeg velger å legge til, bare er et lite musetrykk unna. Denne teknikken kan naturligvis brukes for all type tekst har høy gjennbruksfaktor. Og måten det er gjort på er veldig enkel. Jeg åpnet edit_entry.tmpl i min favoritteditor, fant fram til knappene over tekstdeltet Entry Body og la til litt Javascript-code i den allerede eksisterende koden for knapper. For å få teksten dit den er ment, brukes en allerede eksisterende funksjon i MTs Javascriptfil mt.js. Et lite utvalg følger:


write('<a title="Aalesund Fotballklubb" href="#" onclick="return setSelection(document.entry_form.text, \'<a href="http://www.aafk.no/"><abbr title"Aalesunds fotballklubb">AAfk</abbr></a>\')">Aafk</a>');
write('|<a title="Brann Sportsklubb" href="#" onclick="return setSelection(document.entry_form.text, \'<a href="http://www.brann.no"><abbr title="Sportsklubben">SK</abbr> Brann</a>\')">Brann</a>');

Da løsnigen min er veldig primitiv, den må eventuelt kopieres i sin helhet for å kunne fungerer på et annet tekstfelt enn Entry Bodyh, ar jeg planer om å forbedre denne betraktelig. Men før det skjer må jeg nok tilegne meg litt mer kunnskap om et programmeringsspråk kalt Perl.
Det er det mest negative med MT - det er laget i Perl og ikke i PHP. Sistenevnte har jeg brukt en del de siste par årene og føler at jeg behersker til en viss grad.

Så da kan man kanskje spørre seg om ikke en overgang til WordPress hvor PHP er brukt, er bedre enn å lære seg Perl for å kunne modifisere MT slik jeg ønsker?

For min del er svaret nei. Det kommer til å bli så minimalt med modifikasjoner lik den jeg nå har gjort at en slik overgang ikke er rimelig. Videre kan jeg til en viss grad MT og synes det er tilstrekkelig lett å bruk til at jeg ikke blir irritert. Og da blir det slik.

| | Kommentarer (0) | TrackBacks (0)

juledyret.pngEn av årets største høytider nærmere seg med stomskritt. Skulle vel egenlig bare mangle om ikke det ble markert på denne siden også. Denne markeringen fører naturligvis til lengre lastetid for den eller de som leser denne siden. Dette grunnet utstragt bruk (for meg i alle fall) av grafiske elementer.

Prøv å trykk på reload-knappen i nettleseren din...

| | Kommentarer (2) | TrackBacks (0)

Har for tiden gått inn i en stilling som innbefatter en del dokumentarbeid. Et stykke arbeid jeg primært syssler med på jobb. Leser og skriver oppsummerer vel hva jeg gjør på jobb for tiden. De fysiske rammene for dette arbeidet, blant annet ledige rom, er ikke de beste. Hadde det ikke vært for bærbare datamaskiner og trådløst nettverk hadde arbeidet vært komplett umulig, og ikke bare vanskelig, å få gjort.
Men heldigvis er det rom for å enkelte dager jobbe hjemme. Men noe slikt må planlegges litt nøye da jeg har behov for å ha tilgang til alla filene som jeg jobber med. Jeg disponerer tilgang til server på nettet og hadde begynt å se på en løsning på tilgangsproblemet. Og løsning fant jeg. I ett blogginnlegg. Lasse skrev om Min koffert. En i bunn og grunn kjekk løsning for de av oss som ikke disponerer USB-penner (tror jeg snart er den eneste) og har behov for å noen utvalgte filer lett tilgjengelig. Ting tar gjerne litt tid her i gården, men nå har jeg fått min egen koffert på nettet. Kommer til å aktivt bruke denne, så vi får se om tjenesten holder mål og tilfredstiller mine enkle krav.

Løsningnen er gratis, norsk og gir deg som bruker 100 MB til disposisjon, men om behovet er større finnes det også en løsning som koster litt. Denne gir hele 2 GB med lagringskapasitet og daglig backup av filene. Ikke værst!

| | Kommentarer (0) | TrackBacks (0)

hiper_type_r.jpgFor litt over en uke siden gikk futten ut av Dorris, altmuligmaskinen her i huset. Null respons ved fikkling på hennes brytere. Det vil si litt reaksjon var det. Et lite pfutt, litt brentlukt og null strøm på kretsen hun var tilkoplet. Hennes hjerte, strømforsyningen, sluttet å virke. En god, gammel kortslutning av et eller annet slag.
Dette var jo naturligvis irriterende. Strømforsyningen hadde levert god 12 og 5 volts strøm til Dorris i ganske nøyaktig 13 - tretten - måneder og antall timer den var oppgitt til å leve var langt fra nådd. Sendte en e-post til Netshop, kjekk butikk det der, og fikk respons relativt snart. Det var bare å sende den gamle strømforsyningen til dem i Norgespakke og vente på eventuell erstatning.
Joda, så ble gjort og en liten uke kom altså Hiper Type-R i posten. Fungere utmerket så langt og har faktisk et lavere støynivå en den gamle. Må si at dette i bunn og grunn endte godt - uten noen form for krangling med servicepersonell!

| | Kommentarer (0) | TrackBacks (0)

Man har gjennom årenes løp konvertert nesten hele CD-samlingen til MP3 eller andre formater. Har endelig funnet et hjelpemiddel som jeg kan ty til når jeg bestemmer meg for å rydde opp i det latskapen førte til i starten av prosjektet. Har en del MP3-filer som inneholder tomme felter hvor artist, sangtittel og lignende egentlig skulle vært.

| | Kommentarer (0)

For en tid tilbake kjøpte jeg Battlefield 2 og har brukt mye tid på å respawne siden. Springe rundt, kjøre forskjellige typer tanks, biler og være luftens baron i helikopter og fly. Staselig rett og slett. Alltid syntes det er morsomere å spille mot andre, ikkemonster- ikkeAImotstandere med normale våpen enn for eksempel Doom og dets like.
Men som om ikke det har forsvunnet nok tid til overnevnte spill, har Sudoku (link fra Lasse) gjort sitt inntog i heimen. Mye tid som har gått med til det tallspillet der, ja. Men på toppen av alt, glasuren, prikken-over-i'en eller hva det nå heter, så har også Planarity visst seg å være en tidsrøver av rang. Akk, ja. Hadde døgnet bare hatt flere timer...

| | Kommentarer (0)

Da er flyttingen til ny vert fullført. Tiden hos min gamle tilbyder av lagringsplass på internett er definitivt over. Burde naturligvis gjort dette for lenge siden, men jeg er glad jeg nå har byttet til Dreamhost.

Denne flyttingen har også ført til noen små endringer på disse sidene. Det er for det meste presentasjon av innholdet som er endret. Fantasien setter klare begrensninger på det artistiske utrykk, men jeg er fornøyd med resultatet så langt. Det vil sikkert bli gjort flere og små endringer etterhvert, men etterhvert her betyr mest sannsynlig om noen måneder.

| | Kommentarer (4)

Google er en fint søkerverktøy. Man finner det meste bare man er flink til å bruke relevante såkeord. Søkemotoren har en del funksjoner utover det vanlige søket man som oftest gjør. For å få en fin oversikt over hva Google kan gjøre, må man benytte den engelske versjonen. En kjekk sak er definitions. Prøvde å finne definisjon på mitt navn, Tommy, med et noe interessant resultat. Tatt ut av sin sammenheng og direkte oversatt er definisjon på mitt navn noe i denne retningen : Gal / sinnsforvirret / spirituell gledet(?) person som bor i Glastonbury og tror på engler.

Nå må det sies at denne definisjon er hentet fra bøker skrevet av Robin Jarvis. Fantasybøker for barn.

Men spirituelt gledet er en beskrivelse jeg kan føle meg bekvem med.

| | Kommentarer (1) | TrackBacks (0)

Nå har det den siste tiden kommet en rekke forbedringer i MT som gjør bekjemping av uønskede kommentarer adskillig lettere. Av de ting som utviklerne av CMSet har gjort, er innføringen av Typekey. Denne funksjonen har jeg dog valgt å ikke benytte meg av. En annen funksjon de har implementert støtte for er atributten rel="nofollow". Den har jeg heller ikke valgt å benytte meg av ennå.

Det jeg har gjort er å installere Jay Allens MT-blacklist. Det har fungert over all forventning. Men i dag installerte jeg i tillegg Brad Choates MT-dsbl plugin. Av de to variantene man kan installere, valgte jeg den hvor hans plugin sender potensiell kommentarspam til meg for redaksjonell gjennomlesning før publisering. Visstnok kan den andre, den som sletter slike kommentarer, i enkelte tilfeller også slette kommentarer som er lagt inn av vellmenende kommentatører.

Disse sidene er ikke av de som blir bombardert av spammere og deres reklamekommentarer, men de f� som likevel finner veien hit er fullt ut like irriterende.

| | Kommentarer (2) | TrackBacks (0)

Har en tid søkt etter script hvor jeg kunne legge inn de linker jeg ønsket, beskrive disse og publisere en slags favorittliste på nettet. Funnet en del script, men ingen som helt gjorde det jeg ønsket. Det førte naturligvis til at jeg begynte å lage mitt eget script i PHP. Var kommet sånn cirka nesten halvveis i prosjektet da jeg installerte denne utvidelsen til Firefox. Ser ut til at jeg ikke trenger å fortsette med min tidtrøyte da den gjør omtrent det jeg vil og litt til.

| | Kommentarer (0) | TrackBacks (0)

zentouch.jpgDa har jeg endelig anskaffet meg en MP3-spiller. Valget falt på en Creativ Zen Touch. Alternativet var iPod, men batteritid, pris og lagrinskapasitet gjorde valget litt lettere. Eneste minus jeg kan sette fingeren på er mangelsen på radio. Den står nå til førstegangslading og en litt mer detaljert kritikk vil følge.

Bildet er hentet fra Hardware.no

| | Kommentarer (0) | TrackBacks (0)

Da var tiden kommet for en liten oppgradering av denne bloggen. Foreløpig er det skjedd mest med det som skjer i bakgrunn. Faktisk er det i skrivende stund kun tallet bak Movabletype under teknisk som antyder endringer. Rent tallmessig er er endringen 0,479, eller programvaremessig en oppgradering fra versjon 2.661 til 3.14.
Annet som er gjort en en oppgradering av MT-Blacklist. Nå oppdateres blant annet listen over kjente spammere automatisk. Kjekt!

Etterhvert vil det visuelle også få en liten justering. Det samme vil oppdateringsfrekvesen på siden.

| | Kommentarer (0) | TrackBacks (0)

Som sykepleier er jeg i den situasjon at jeg av og til må jobbe nattevakter. Det vil si fra klokken sent på kvelden til klokken tidlig på morgene - sånn cirka 10 timer fra start til slutt. Iløpet av disse 10 timene er det stunder hvor man kan kople av, surfe litt på internett og lignende. Alt dette har jeg gjort og regner med at jeg vil stundom fortsette å gjøre i natt. Jeg tok meg en liten tur innom disse sidene med en liten idè om å endre litt på utseendet. Men som normalt var det lagt inn en del kommentarspam og disse måtte jeg slette først. Jeg startet MT-blacklist og trykket på De-spamfunksjonen. Listet opp alle kommentarene, filter unødvendig da 15 kommentarer var alt jeg hadde, og fjernet markeringen ved kommentarene jeg ønsket å beholde. Trykket på "Fjern skitn"-knappen og sendte en liten takk til mannen bak dette lille scriptet og lurte på om det ville bli lagt inn en slik "er du sikker på at du vil slette disse kommentarene?" funksjon i nye versjoner. Akkurat i det scripetet var ferdig med det jeg hadde befalt det å gjøre, så jeg til min store undring at de urladressene som var funnet og lagt klar til å legges inn i spamlisten var identisk til de urladressene på de kommentarene jeg hadde valgt å beholde. Trodde jeg.

Så, i påvente av en funksjon som skulle være unødvendig å ha om man kunne konsentrere seg om det man skal gjøre, har jeg valgt å ikke slette spamkommentarer i den nærmeste framtid på natten. Men om det må skje skal jeg huske å importere spamlisten til MT-blacklist og kun i n�dsfall stole p� min envne til � kunne filtrere bort alle u�nskede kommentarer manuelt.

| | Kommentarer (0) | TrackBacks (0)

...is not supported by your browser.

Tull og fanteri sier nå jeg. Tele2 har sikkert brukt en god del kroner på å få laget en nettbutikk som er ment å kun vises i en nettleser. Penger vell anvendt. Takket være en plug-in kalt user agent switcher laget for Firefox, mitt førstevalg blant nettlesere, har jeg ingen problem med å få siden vist. Takk til Lasse Dahl for hint om plug-in.

| | Kommentarer (0) | TrackBacks (0)