Kopiering og nedlasting av filmer og musikk er utbredt på internett. All kopiering som skjer i hjemmet er dog ikke synonymt med lovbrudd. I Norge er det under gitte forutsetninger tillatt å kopiere filmer, musikk og annet materiale som omfavnes av åndverksloven. Dette benytter jeg meg av ofte for å ta vare på filmer og musikk lagret på plater av en heller dårlig kvalitet for mange år siden. Jeg kan lovlig ta kopi av en musikk-CD om det ikke eksisterer en kopisperre på CDen. Jeg kan gjøre det samme om jeg må bryte kopisperren og kopiere musikken over til en annen CD for å kunne høre musikken i for eksempel bilens CD-spiller. Det er nok av eksempler på kopisperrer som har gjort at en CD kun fungerer med enkelte spillere.
Det er imidlertidig blitt vanskeligere å være lovlydig borger etterhvert som industrien har brukt millioner på å utvikle forskjellige kopisperrer. Innsatsen har vist seg relativt meningsløs da smarte hoder rundt omkring i verden har funnet metoder for å omgå de ulike kopisperrene uken etter de ble presentert. Dette har ført til at de med litt datakunnskap og tilgang til internett fortsatt kan ta sikkerhetskopier av sine favorittfilmer og musikk, dog muligens litt ulovlig. Men de kan som nevnt gjøre dette lovlig om det er nødvendig for å spille mediet av på en annen teknologisk identisk spiller.
Men hvor effektiv er egentlig kopisperrene?
Blu-ray og HD DVD er de kommende formater for film og media som trenger høy oppløsning og masse plass. Også her er det brukt millioner på kopisperrer som er overraskende enkel å omgå. Andre sperrer kan lett nøytraliseres med en liten strek tusj. Ekstremt billige metoder for å bryte kopisperrer til flere millioner.
En annen type teknologi førte til at Sony ble utskjelt, saksøkt og enkelte steder i verden måtte betale sine kunder en viss mengde dollar samt gi mulighet for å laste ned ett album gratis fra internett. En dyr afære for å unngå at noen tok kopi av sin egen plate.
Industriens innsats er meningsløs. Smarte hoder rundt omkring i verden finner en måte å omgå kopisperen på uken etter teknologien blir presentert. Og finner de en effektiv måte å sikre informasjonen på platen, viser det seg at den kun kan spilles av på ett knippe spillere. Og når systemer som iTunes står for fall håper jeg pengene industrien bruker benyttes til mer fornuftige og nyttige formål. For eksempel UNICEF, Røde kors eller Redd barna. Da hadde jeg nok kjøpt en ny CD når den gamle var utslitt istedenfor å ta en sikkerhetskopi.